vrijdag 19 april 2019

Een goed liedje schrijven… hoe doe je dat?




Natuurlijk hoef je echt geen ervaren liedjesschrijver te zijn om een mooi liedje te maken. Een mooi liedje is niet eens altijd garantie voor succes en een minder mooi liedje kan toch verrassen. (Kijk maar naar het songfestival…)
Maar los van succes of alle parade om een nummer heen; wat maakt een liedje nou een goed liedje? En als je zelf overweegt om een nummer te maken… hoe begin je daar aan?

Daarom staat ons blog van vandaag helemaal in het teken van de songwriter: Wat maakt een liedje goed en hoe begin je daar aan?


Wat maakt een liedje goed?
Wanneer iets een goed liedje is, is natuurlijk best subjectief. Want wat de een prachtig vindt, vindt de ander helemaal niets. Waar de een de emotie in een nummer enorm waardeert, vindt de andere het sentimenteel geneuzel. En waar de een het liefste luistert naar keiharde metal, hoort de ander het liefst een soepele gitaar of piano.

Toch zijn er wel ‘ingrediënten’ voor een goed liedje (en dan benaderen we het niet alleen vanuit de gedachten of een (pop)liedje veel kans heeft om een top 40 hit te worden).

1.      Muziek versus tekst

Een goed nummer heeft het voor elkaar gekregen dat er een match is tussen de muziek en de tekst. Of eigenlijk beter; de tekst versterkt de muziek en/of andersom. Het past samen, het klopt.
En hoewel dat een goed ingrediënt is, is het moeilijk om zomaar even te doen.
De discussie over wat leidend zou moeten zijn is dan ook een hele leuke. Vraag een willekeurige groep wat zij belangrijker vinden aan een nummer en ze zullen echt niet allemaal hetzelfde vinden!

Dat geldt ook voor liedjesschrijvers; de ene songwriter heeft een melodie die ergens is ontstaan en gaat op zoek naar de tekst die erbij hoort. De ander speelt met woorden en zinnen en komt tot teksten (of een gedicht) en voorziet die vervolgens van een melodie.

Niets is goed, niets is fout.



2.      Opbouw

De meeste liedjes maken (in varianten) gebruik van vaste elementen; een intro, een outro, een refrein en coupletten en eventueel een bridge.

Die opbouw lijkt misschien wat standaard, maar het geeft een luisteraar veel houvast. Het repeterende van het terugkerende refrein is namelijk fijn om naar te luisteren. Een bridge brengt dan weer net de nieuwe prikkel die de hersenen van je luisteraars beïnvloedt.

3.      Herkenbaarheid

Een beetje daarop voortbordurend is ‘herkenbaarheid’. Bij het ontdekken van een nieuwe hit gaan professionals onder andere uit van de ‘kleeffactor’ > hoe goed blijft een liedje hangen?

Nu moet je zeker niet proberen een liedje te maken vanuit die gedachte, maar het is goed om te weten dat zo’n kleeffactor wel kan helpen om een liedje te laten landen bij je potentiële publiek.


4.      Emotie en authenticiteit

Voor de duidelijkheid; ‘emotie’ betekent niet dat dit altijd om verdriet of verliefdheid moet gaan! Veel succesvolle nummers gaan over vrolijkheid en ontspanning. Denk bij emotie dus niet alleen aan zware of beladen zaken; emotie heeft veel gezichten!

Authenticiteit is ook een lastige.. want wanneer is een liedje nou authentiek? We bedoelen hier niet eens zo zeer dat je nummer uniek moet zijn (hoewel na-apen geen gouden zet is). Het gaat er vooral om dat wat je als nummer brengt, zingt, speelt, van jou is. Dat je oprecht kan voelen waar het nummer over gaat.

Veel critici schrijven als negatieve ervaring vaak over artiesten op dat ze niet geloofden wat ze zongen. En dat zorgt er weer voor dat je publiek niet geraakt of meegenomen wordt. Als jij niet snapt of gelooft of weet wat je zingt, komt het nooit ‘echt’ en oprecht over.


Zelf een liedje schrijven? Zo begin je!

Hoewel het schrijven van een liedje een proces is dat voor iedereen anders is, zijn er wel handvatten die je kunnen helpen!

Bepaal waarover je liedje moet gaan; wat houdt je bezig, wat wil je kwijt, wat blijft er in je gedachten plakken?
Bedenk wel… het is geen opstel of huiswerk!
Laat je gedachten lekker los, neem de tijd, schrijf in steekwoorden dingen die je prikkelen. Leg verbanden, haal herinneringen op.. laat je hoofd even het werk doen. 
Lukt het even niet, neem dan een break. Voorkom dat een liedje schrijven iets is dat MOET, want we kunnen je bijna garanderen dat het dan niet gaat lukken. 
Maak een liedje op de manier die jij prettig vindt. Als dat betekent dat je al dagen een melodielijn in je hoofd hebt waar je iets mee moet, doen! Als het betekent dat een gedachte of herinnering of gedicht wat je bezighoudt je tot tekst schrijven aanzet, prima! 
BEGIN! 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten