maandag 17 juni 2019

Bijna vakantie – tijd voor een goed boek!



Waar de een boeken verslindt, moet de ander er niets van hebben. Waar de een in vrije tijd graag een boek pakt, kiest de ander steevast voor Netflix of een film. Toch is de zomerperiode en dan met name vakantie het ideale moment om eens lekker in een boek te duiken, OOK als je niet zo’n lezer bent (of denkt dat je dat niet bent).

Dus om deze zomervakantie jezelf te verrassen met lekker leesvoer, vandaag enkele tips.




Lezen is ontspannen
Lezen is een vorm van ontspanning. Wanneer je het gevoel hebt dat dat voor jou niet geldt, is dat vaak omdat je een nare associatie hebt met lezen (omdat je het op school lastig vond of moeite hebt met taal/letters) of gewoon simpelweg niet de juiste boeken koos.

Even de eventuele gevoelens bij lezen daargelaten; lezen is eigenlijk heel goed voor je. Met lezen ben je nog steeds geconcentreerd bezig, maar slechts met 1 ding. Je boek en het verhaal is wat je bezighoudt en dat is voor je hersenen een hele prettige zaak.

Ook emotioneel is lezen fijn; of je nu van een spannende thriller geniet of van een meeslepende roman, je kunt helemaal mee in het verhaal van een goed boek. Van de eeuwige vraag ‘wie heeft het gedaan’ tot de emotie die je voelt bij de gebeurtenissen voor de hoofdpersoon zijn allemaal zaken die je aanzetten tot ‘voelen’. Dat gebeurt bij het kijken van een film bijvoorbeeld ook, en toch hebben mensen die niet zo vaak lezen het gevoel dat lezen en film kijken enorm van elkaar verschillen.

Het leuke aan lezen is juist, dat je alle beelden zelf kunt vormen. Zelfs de hoofdpersoon bepaal je zelf; hoe hij of zij eruitziet in detail wordt bepaald door jouw fantasie en inlevingsvermogen. Dat kan met een film niet, want dan worden alle details voor je bepaald. Daarom slaan sommige verfilmingen volgens de boekenfans soms finaal de plank mis omdat “filmmakers de essentie hebben gemist”.



Lezen is gezond
We willen je relaxte houding ten aanzien van lezen niet ontnemen door te zeggen dat het ook nog eens veel voordelen heeft op gezondheids- en ontwikkelingsvlak, maar het is wel zo!
Door te lezen train je je brein in het leggen van verbindingen, stimuleren van je vermogen om iets te onthouden en je analytisch vermogen. Best lekker dus, zo’n ontspannen stukje ontwikkeling. En ook niet onbelangrijk; onderzoeken wijzen uit dat het ervoor zorgt dat je bij ouder worden beter kunt blijven spreken en onthouden EN dat je er daadwerkelijk ouder door wordt.

Maar buiten die voordelen is het belangrijkste, zeker met het oog op de zomervakantie, dat lezen heel veel rust brengt in je hoofd. 




Welk boek moet ik kiezen?
Niets zo persoonlijk als je smaak. Dat geldt in kleding en films en ook in boeken. Waar de een vooral heerlijk ontspant bij een knetterspannende thriller met plottwists, dompelt de ander zich liefst onder in een liefdesroman.

Eerlijk gezegd maakt het niet uit welk boek je kiest, als je het maar leuk vindt! Wanneer een boek je niet pakt en je gaat met tegenzin lezen of hebt geen zin meer > wegleggen. En soms, als je er niet terug in komt, gewoon een ander boek kiezen.

Wanneer je niet zo vaak leest, kies dan vooral voor boeken die makkelijk weglezen en niet te dik zijn. Vooral thrillers zijn populair bij mensen die niet zo vaak lezen. Dit omdat een loeispannend boek je niet het gevoel geeft dat je moet ‘werken’ voor een boek. Je WILT verder lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat of afloopt.


Ook na je vakantie blijven lezen?
Als je een echte vakantielezer bent, dan is het vaak zo dat eenmaal in je dagelijkse routine van werk, school en verplichtingen, een boek zelden meer wordt opgepakt. Maar dat kan anders:

-          Lees in kleine stapjes, maar liefst elke dag. Al is het maar 40 pagina’s.
-          Door regelmatig te lezen, kijk je uit naar het moment om weer verder te kunnen, zeker bij een goed boek.
-          Kies het liefst voor een vast moment; zo wordt lezen ook in je dagelijks leven een stukje ontspanning


En jij, wat is voor jou je ideale (vakantie)boek dat je iedereen wilt aanraden? Of heb je nog een goede tip voor mensen die minder vaak lezen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten