donderdag 18 juli 2019

De ultieme vakantieplaylist – zo stel je hem samen!


Jaaa vakantie!
Mocht je tot de groep net afgestudeerden of geslaagden horen, dan geniet je al even van je vakantie. Ben je gewoon aan het werk, dan begint waarschijnlijk jouw lekkere tijd van ontspanning binnenkort. Vakantie.. tijd om even lekker tot rust te komen, jezelf uit de dagelijkse sleur te trekken en je hoofd leeg te maken.

En wat doet je nou meer goed dan een heerlijke track die door je speakers of oordoppen komt? In dit zomerse blog aandacht voor de muzikale kant van je vakantie!

Get in the mood
Muziek is een echte sfeermaker, en dat werkt 2 kanten op..
·       Muziek versterkt de sfeer die er al hangt; een zwoele zomeravond met een wijntje voelt nog fijner met passende muziek.. smooth, jazzy, ontspannen.
·       Muziek voedt de sfeer. Een terrasje in Barcelona kan ineens gaan bruisen als er een vrolijk, upbeat, authentieke deun over de pleinen schalt.



Hoewel we niet willen dat je van je muziek een therapeutische sessie maakt (of een studie), kan het zeker geen kwaad om eens bewust naar je playlists te kijken en te checken welke de sfeer maakt of versterkt waar jij naar op zoek bent. Van soft, sfeervol en warm, tot bruisend, vrolijk en energiek!

Probeer iets nieuws
Waar de een vooral zijn eigen, zorgvuldig samengestelde, playlist luistert met bekende favoriete nummers, is de ander altijd op zoek naar nieuwe pareltjes.
Juist een vakantieperiode, waarin niets moet en alles mag, is het heel leuk om nieuwe dingen te ontdekken.
Dat werkt overigens ook in je hersenen zo; door de ontspanning sta je meer open voor nieuwe dingen en neem je meer tijd om muziek een kans te geven

Herinneringen maken
Ken je dat, dat die overheerlijke fles wijn in Frankrijk 10x beter smaakte dan thuis op de bank in Nederland?
Daar heeft muziek geen last van. Muziek werkt namelijk als een hele sterke trigger aan herinneringen. Dat wil niet zeggen dat je bij een nummer dat jij met je vakantie associeert meteen de zon op je gezicht voelt, maar je hersenen hebben wel de positieve verbinding gelegd bij dat nummer! DAT is pas therapie.

Wissel lekker af
Waar je doordeweeks vaak muziek als vast onderdeel in je leven hebt, maar ook nog steeds druk bent, is dat in de vakantie soms anders.
Muziek is niet standaard wat gaat spelen als je auto aan gaat, of de headphones die je trein- of busrit interessanter maakt.. muziek is er omdat het nu eenmaal kan in je vakantie.

En die situatie geeft je de kans en tijd om bewuster naar muziek te luisteren, om je tracks zorgvuldig te kiezen of juist een verrassende playlist zijn werk te laten doen. Dat betekent dus ook dat je de tijd hebt om per moment een playlist of artiest te kiezen die op dat moment bij je past. 
Dat maakt een vakantieperiode dus ook het ideale moment om eens NIET dezelfde (eigen) playlists te gebruiken, maar gewoon eens wat nieuws op te zetten.


Nou zijn wij als muziekfanaten natuurlijk helemaal ‘gekleurd’ als het gaat om wat muziek allemaal voor je kan doen. Maar als je eerlijk bent weet je best dat muziek het leven een stuk leuker kan maken.

Dus deel ze maar, al die goede playlist ideeën;
Wat is jouw ideale zomernummer?
Welk nummer gaat zeker op jouw playlist tijdens je reis?
Of welk nummer geeft jou de perfecte vakantieherinnering?





Geen opmerkingen:

Een reactie posten