maandag 9 september 2019

“Concentreer je nou even!” - De perfecte tip voor ECHTE concentratie



We moeten ons elke dag wel concentreren op belangrijke zaken. Of je nu op school zit, met je werk bezig bent, een probleem probeert op te lossen of simpelweg aan het rekenen bent. En dat blijkt voor vrijwel iedereen een moeilijke opgave. Niet zo vreemd in onze wereld waar je in tal van vormen afleiding kunt vinden, maar dat maakt efficient en nuttig werken niet eenvoudiger. Daarom belichten we vandaag een tip in de vorm van de ‘pomodoro’ methode.

Concentreren is toch gewoon een kwestie van doen?
Helaas, zo makkelijk is het niet. Echte concentratie komt namelijk vanuit ons ‘werkgeheugen’. Jouw werkgeheugen kan maar 1 taak tegelijkertijd uitvoeren. En werkelijk alles om je heen kan je afleiden. Of dat nu een binnenkomende e-mail, of een zuchtende klasgenoot is.. afleiding is overal.
Nu is het ook nog eens zo dat niet alle mensen hetzelfde zijn. Sommigen kunnen zich langer concentreren dan anderen, maar dat is vooral ook omdat ze zichzelf daarin een weg hebben geleerd. Dus ook als je moeilijk geconcentreerd blijft, is deze methode een slimme tip voor jou.

OK, hoe werkt het?
Eigenlijk verwijst de Pomodoro methode naar iets relatief eenvoudigs, namelijk het vastzetten van een tijdsperiode waarin je MOET concentreren, gevolgd door een korte pauze. De Pomodoro verwijst overigens naar een rode kookwekker, die werd gebruikt als timekeeper.
Zo werkt het:
Zet je wekker op 25 minuten. Gedurende 25 minuten (of om te beginnen, misschien wat korter) ben je aan het werk aan een taak die je vooraf bepaald hebt. Het liefst probeer je daar ook nog bij te bedenken hoe ver je wilt komen, maar dat is gevorderd. Na die 25 minuten echt werken, neem je 5 minuten pauze. Daarna begin je aan een nieuwe ronde, met een volgende taak (of afronding van je vorige taak). Na 4 van deze sessies (dus effectief 2 uur) neem je een langere pauze van 15-30 minuten.
Je brein wordt namelijk simpelweg moe. We kunnen ons niet eindeloos concentreren omdat onze hersenen ook rust nodig hebben.

Je dag indelen in Pomodoro’s
Het grote voordeel van deze werkwijze, is dat als het je lukt om de gestelde taak binnen een tijdsvak te doen, dit een goed gevoel geeft. En je hersenen vinden succes fijn, een beloning voor je harde werk.
Wanneer je er dus steeds beter in wordt om je tijd zo in te delen, kun je heel effectief werken EN je tijdsplanning maken.
Zo kan een Pomodo gevuld worden met een taak; al je e-mail behandelen, de presentatie voor die meeting maken, of iets in elkaar zetten maar ook een hoofdstuk uit je studieboek doorgelezen of samengevat hebben. Wil je een taak oppakken die nooit in een Pomodoro (of je volledige aantal Pomodoro’s) past? Dan moet je je taak ophakken in kleinere, hapbaardere stukken. Dat maakt ook je kans op overzicht en succes groter.
Dus ga maar op zoek naar die wekker en leer jezelf gericht en vol focus werken tot de wekker gaat, en tegelijkertijd ook meteen je dagindeling scherper en effectiever maken. Neem jij de proef op de som?

Hangt concentratie samen met de taak die je moet doen?
Ja, tot op zekere hoogte wel. We kunnen ons vaak zonder moeite urenlang ‘voldoende’ concentreren op een film of Netflix, maar de veel hogere mate van inspanning om een complexe som of probleem op te lossen, houden we zo lang niet vol. Die intensiteit is dus van invloed.


Ontspannen
Na een dag lang je brein prikkelen, is het tijd voor rust. Dat wil overigens niet zeggen dat je brein ‘uit’ moet. Bij het maken van muziek of spelen in een toneelstuk is je brein natuurlijk nog volop bezig, maar dit prikkelt vaak een andere type concentratie en activiteit dan je werk- of school gerelateerde taken.
Heb je ’s avonds niet altijd iets leuks te doen of ben je op zoek naar juist iets nieuws om te leren. Dan hebben wij nog wel wat ideeën voor je!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten