woensdag 20 maart 2019

Hoe jouw hersenen je voor de gek houden..




We worden bijna elke dag wel een beetje voor de gek gehouden door ons eigen brein. En dat is maar goed ook! Toch zijn er ook momenten waarop het minder handig is, zo’n grappenmaker van een hersenpan. Daarom wijden we vandaag ons blog aan jouw hersenen, hoe ze je elke dag helpen EN hoe ze ons soms voor de gek houden (en wat je daartegen kunt doen!).


Allereerst; je brein is een effectieve machine
Als je eens probeert stil te staan bij alles wat je op een dag doet en denkt, en beseft dat je brein de aansturing doet van al die handelingen en gedachtes, kun je je een beetje voorstellen hoeveel dat eigenlijk is.
Dat dat eigenlijk zo onbewust gaat, is maar goed ook. Wanneer je bewust, gericht over elke handeling zou moeten nadenken, worden we als mens enorm onproductief.

Denk maar eens aan lopen: “Nu moet mijn linkerbeen naar voor. Wat was links ook weer, ja dit been. En nu rechts. En ik moet ook nog overeind blijven staan. Oh stop, waar moet ik heen, wat ging ik doen, ….”

Ons ‘automatische brein’ zorgt ervoor dat wij zo’n 90% van onze dagelijkse handelingen, bewegingen en gedachten gewoon kunnen sturen zonder daar bewust over na te denken. Een soort automatische piloot die ons de dag door helpt.


Dan; de moeilijkere dingen
Natuurlijk heb je ook moeilijkere opgaven gedurende je dag, letterlijk zelfs. Een moeilijke reken- of wiskundeopdracht, een complex vraagstuk op je werk, een moeilijke beslissing waarbij je tal van zaken moet afwegen… dan komt je bewuste hersenactiviteit aan bod; dit kun je namelijk niet op de automatische piloot doen.

Deze twee ‘soorten’ breinen werken de hele dag samen en zorgen ervoor dat wij goed kunnen functioneren.
Maar die automatische piloot kan ook weleens in de weg zitten en je aannames laten doen die fout zijn, of denkfouten laten maken die nadelig kunnen zijn.

Een paar voorbeeldjes:

De planning die altijd uitloopt
We zijn algemeen gesproken vaak redelijk positief over ons eigen kunnen. Wanneer je dus aan een grote taak een uur goed en geconcentreerd hebt gewerkt met serieuze voortgang, denk je.. nog 5 van dit soort momenten en ik zit goed.
Niet dus. Want buiten dat er altijd verrassingen op je pad kunnen komen, overschatten we vaak ons vermogen om repeterend zaken net zo goed te doen (in hetzelfde tijdsbestek).
Wil je dit voorkomen: Probeer realistisch te zijn en zorg voor houvast, bijvoorbeeld omdat een collega iets al eerder heeft gedaan, of ervaringen die je zelf hebt van de vorige keer.



Het verkeerde ‘anker’ gebruiken
Een anker is eigenlijk, denk even aan opslag vragen, het eerste bedrag dat je noemt. We vinden het vaak al moeilijk om opslag te vragen, maar zijn dan al helemaal benauwd om een (lachwekkend) bedrag te noemen. Dus hebben we de neiging voorzichtig te zijn.
En dan werkt dat ‘anker’ tegen je.

Het eerste bedrag dat je noemt, is namelijk het uitgangspunt, letterlijk en figuurlijk (dus ook in iemands hoofd).
Begin jij bij 500 euro, dan kan je werkgever lachen en omlaag gaan, om vervolgens misschien te eindigen bij 350. Begin jij bij 200, zal 350 nooit je einddoel zijn.

En wist je dat als wij met cijfers werken we het laatst genoteerde getal als eerste oproepen bij een willekeurige vraag die daarop volgt?
Stel dat je net je postcode hebt genoteerd en iemand vraagt je hoeveel kilo een auto weegt, zal je eerste antwoord (in gedachten) rondom je postcode zitten.


De eerste indruk
We zijn de hele dag bezig ergens een indruk van te krijgen. En die indruk baseren we op allerlei zaken; hoe iets (of iemand) eruitziet, hoe het klinkt, hoe het ruikt, voelt, beleeft.
Dat werkt voor mensen (in alle leeftijden zo) maar bijvoorbeeld ook met kantoorpanden.

Een lekkere bak koffie in een charmant pand geeft je een ander beeld dan een vervallen ruimte met viezige vloerbedekking en een botte receptioniste. En op die indruk baseer je per direct je mening over de kwaliteit van de organisatie. En dat doen we ook bij mensen. En daar gaan we nogal eens de mist mee in.
Wil je dit voorkomen: Kijk naar feiten (zoals cijfers of vaardigheden).


Toch mogen we maar blij zijn met ons brein! Want door al die hersenactiviteit kunnen we naast denken en bewegen en handelen ook oprecht genieten van bijvoorbeeld muziek, dans of kunst, maar ook onze talenten ontwikkelen.

En daar worden WIJ dan weer extra blij van!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten